12 Ocak 2012 Perşembe

Atatürk'ün Selanik'teki Doğdu Evi

Paylaş
Atatürk’ün 1881 yılında dünyaya geldiği Selânik şehrini Büyük İskender kurmuş ve bu şehre kız kardeşinin adını vermiştir.

Selânik belgeliğinden edinilen bilgiye göre, Atatürk’ün doğduğu ev, 1870 yılında Rodos’lu Müderris (profesör, medrese öğretmeni) Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Atatürk’ün babası bu evi, sahibinden satın almıştır.

Balkan Savaşı’nın sonuna dek Zübeyde Hanım’ın oturduğu bu ev, Lozan Barışı’na göre Yunan Hükümeti’ne geçmiştir.

Cumhuriyetin onuncu yıl dönümünde Selânik Belediyesi, Türk-Yunan dostluğunun bir anısı olarak, Atatürk’ün doğduğu bu evin sağ üst köşesine mermer bir plaka yerleştirmiştir. Taşın üzerinde Türkçe, Yunanca ve Fransızca olarak şunlar yazılıdır:
“Türk milletinin büyük müceddidi ve Balkan İttihadının müzahiri Gazi Mustafa Kemal burada dünyaya gelmiştir. İş bu levha Türkiye Cumhuriyeti’nin onuncu yıl dönümü münasebetiyle konulmuştur.

Selânik, 29 Birinci Teşrin 1933”

4 Kasım 1933’de düzenlenen bir törenle bu plâka yerine konmuştur. Daha sonra Selânik Belediyesi, evi Yunanlı sahibinden satın alarak Atatürk’e armağan edilmesini kararlaştırmıştır. Ev ancak, 19 Şubat 1937’de boşaltılabilmiş ve anahtarı Selânik Türk Konsolosluğu’na teslim edilmiştir. Bundan sonra ev onarılarak 10 Kasım 1953 günü törenle Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Atatürk Evi, bugünkü Selânik’in Aya Dimitriya Mahallesi’nde Apostolo Pavlo Caddesi üzerinde 75 numaralı evdir. Yakınında Türk Konsolosluğu vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder